
Tur Virtual Online
Tur Virtual Interactiv
Cum să călătorești fără să ieși din casă – tururile virtuale online
E greu să stăm în casă o perioadă lungă de timp dacă s-a întâmplat să ne scrântim glezna sau să avem o răceală mai puternică, dar e și mai greu să petrecem săptămâni bune în izolare din cauza pandemiei, în special dacă ne plac la nebunie călătoriile.Tocmai din acest punct de vedere am decis sa reiteram inca o data cat de mult conteaza sa beneficiem de tot ce este mai bun, cultural-educativ aferent unor tururi virtuale online.
Din păcate nu s-a inventat încă teleportarea, dar există ceva care ne poate ajuta să ajungem aproape oriunde ne dorim fără să părăsim sufrageria – tur virtual online. Există mai multe moduri de a călători virtual. Poate cea mai spectaculoasă formă este cu ajutorul realității virtuale, însă trebuie să ne facă plăcere (tinerii se pot adapta mai ușor experienței virtuale, în timp ce persoanele mai în vârstă o pot găsi deranjantă) și e nevoie să investim puțin în aparatura care ne permite să avem acest gen de experiență.
O parte din aceste tururi virtuale online sunt concepute astfel încât să poată fi încărcate fără probleme în dispozitivele VR – VR Gadgets, însă în același timp sunt adaptate și tururilor clasice (click, drag & scroll, care presupun prezența unui simplu telefon/laptop/desktop conectat la Internet), mult mai populare având în vedere faptul că tehnologia VR nu este încă suficient de ieftină pentru a fi accesibilă tuturor.
Puteti sa va ganditi la aplicarea si utilizarea acestor tehnologii in multiple domenii de activitate sau atunci cand, in scop personal, cautati online un apartament nou sau dotarile existente intr-o unitate service auto profesionala.
Ce tip de experiențe ne pot oferi tururile virtuale
Avem la dispoziție mai multe moduri de a explora prin tururi virtuale, depinde de dispoziția noastră și de stilul de a călători pe care îl aveam înainte.
Astfel, dacă ne plăceau călătoriile planificate în detaliu cu ajutorul unei agenții, este posibil să fie mai atractive tururile care propun și ghidaje audio/video gata încorporate în experiența deplasării sau tururile unde este clar dinainte traseul care trebuie urmat pentru a nu pierde timpul ”bâjbâind”.
De asemenea, e posibil să fie mai plăcute destinațiile populare și în off-line pentru că știm deja că nu ne putem plictisi sau nu vom pierde timpul degeaba căutând ceva interesant. Exemple de destinații populare:
- Muzeul Luvru din Paris
- Piramidele din Egipt
- Vaticanul
- Sagrada Familia din Barcelona
- Opera House din Sydney
Dacă însă ne făcea plăcere să mai ocolim pe străduțe necunoscute sau să mai mergem și ”la nimereală”, avem la dispoziție și tururi aerisite, care nu ne deranjează cu clipuri și înregistrări audio la tot pasul și ne permit să căutăm separat în altă fereastră dacă avem vreo curiozitate.
O parte din destinațiile populare oferă un tip sau altul de tur virtual direct pe site-ul lor, ceea ce e foarte bine, pentru că astfel calitatea materialului oferit este superioară. Nimeni nu are un interes mai mare să-și promoveze patrimoniul, colecția, etc decât însăși instituția. Mai există apoi tururi filmate de călători care sunt pasionați de un anumit loc și care își pun la dispoziție experiența tuturor celor interesați.
Acest gen de tur poate fi sub forma unui simplu clip video încărcat pe un site personal sau pe Youtube/Vimeo, etc, sau sub forma unui material prelucrat astfel încât să ofere o experiență panoramică.
În zilele noastre este ușor să creezi astfel de ”jurnale” de călătorie (4K Walking Tours) pentru că tehnologia necesară este destul de accesibilă – cu o simplă cameră, a unui program de editare/montare și al conexiunii la Internet putem crea material de calitate.
Iată câteva exemple de 4K Walking Tours:
- Lazy Tourist Channel https://www.facebook.com/watch/LazyTouristChannel/
- 4K Urban Life https://www.youtube.com/channel/UCQ-JKqNo_T0yoeDZff1y7Kw
- Watched Walker https://www.youtube.com/channel/UC_mzz_JnzArhhpGUy8KdGwg
- Wind Walk Travel Videos https://www.youtube.com/channel/UCPur06mx78RtwgHJzxpu2ew
Din experiență, tururile online se încarcă mult mai ușor pe un laptop sau desktop decât pe telefon (aici contează mult și resursele interne ale telefonului, bineînțeles), dar putem face călătorii scurte fără probleme tehnice și de pe telefon, dacă suntem în pat, spre exemplu, și ar fi incomod să deschidem un laptop, trebuie doar să descoperim variantele potrivite.
Mai trebuie să avem în vedere că tururile au limitările lor; fie ne este accesibilă o anumită porțiune din spațiul explorat, fie ne mișcăm în cadrul unei filmări realizate la un moment dat și încărcată pe site, fie avem acces la o difuzare live cu ajutorul unei camere amplasate într-un anumit punct, dar nu avem posibilitatea de a circula în împrejurimi (spre exemplu, cei de la Airpano – https://www.airpano.com/).
Nu putem avea experiența completă disponibilă (și mișcare, și contact cu spațiul în timp real, și ghid, etc), așa că e nevoie de un mic efort de adaptare la situație. Dacă adăugăm și faptul că uneori se strecoară și probleme tehnice (conexiune proastă la Internet, trafic prea mare pe site, etc), ni se poate părea că e frustrant să înlocuim călătoria reală cu una online.
Este adevărat, însă cu puțină flexibilitate și documentare avem totuși ocazia să vedem, măcar de la distanță, locații pe care nu ne-am permite din diverse motive să le vizităm în viața reală. Anumite companii de traduceri autorizate sau chiar firme de telecomunicatii si receptie satelit prezinta asemenea informatii pe site-urile de prezentare sau pe canale social media.
Mai există însă o categorie de călători care se poate bucura din plin de experiența online, datorită deschiderii cu care sunt obișnuiți să își desfășoare viața offline, și anume, cei cărora le face plăcere să își încropească singuri un traseu, o călătorie, o experiență. Pentru așa ceva recomand Google Earth (https://www.google.com/intl/ro/earth/), care ne permit să ajungem în aproape orice loc de pe Glob (care a fost deja cartografiat în amănunt). Putem vedea simple cartiere dintr-un banal orășel din Peru sau vârful Himalaya.
Uneori va fi accesibilă doar priveliștea panoramică, alteori vom putea circula înainte și înapoi chiar pe străzi. E adevărat, nu putem socializa cu oamenii locurilor, un avantaj extraordinar al călătoriilor reale, însă cu puțină ingeniozitate poate fi depășit parțial și acest obstacol (de exemplu, putem apela la comunități de pe Facebook, care ne pot povesti mai multe despre ceva ce am văzut și care e mai greu de documentat prin Google search).
Un alt lucru pe care putem să-l facem ca să completăm experiența călătoriei virtuale este să adăugăm noi activități pe care ne-ar plăcea să le facem. Spre exemplu, pe Youtube putem descoperi diverse conferințe despre artă/muzee de artă.
Dacă avem în plan să călătorim virtual la muzeul unui mare pictor, putem deschide separat câteva conferințe/interviuri/documentare despre subiect și să ne imaginăm că într-o vizită reală în acel loc am fi avut acces și la astfel de experiențe. Bineînțeles, avem avantajul de a lua pauze de la vizite, de a trage un pui de somn și a relua apoi de unde am rămas, deci experiența virtuală are și ea avantajele ei.
Putem organiza și vacanțe virtuale în familie?
Nu doar adulții simt nevoia de a explora, așa că e nevoie să-i familiarizăm și pe copii cu variantele disponibile. Chiar dacă mulți nu au călătorit încă foarte des, vor fi cu siguranță încântați de experiență. Fiecare membru își poate alege una sau câteva destinații care i se par interesante și pot descoperi apoi în familie diverse aspecte care îi interesează.
Copiii pot ajunge să învețe mai multe și mai ușor decât la școală datorită contextului relaxat: de la elemente tehnice despre Internet, aplicații, conectare la diverse dispozitive pentru a amplifica experiența (boxe bluetooth, tabletă, Smart TV, etc), la noțiuni de geografie (meridiane/paralele, orientare în spațiu, proporții, relief, etc), de artă (contact cu mii de opere de artă variate, acces la biografiile artiștilor și la tutoriale de creație artistică pe diferite stiluri/curente), arhitectură (contact cu marile clădiri și monumente ale lumii, antice și moderne), muzică, istorie, etc.
Voi unde vreți să călătoriți astăzi? 🙂