NASA, vizitele pe alte planete și turismul spațial virtual

mai 12 2020
Nasa si turismul spatial virtual in 2020

NASA si Turismul Spatial Virtual in 2020

Turismul Spatial Virtual

Plecand de la discutiile purtate cu clientii nostri fideli, tinand cont de situatia actuala in ceea ce priveste criza sanitara existenta la nivel global, am decis sa va bucuram cu un nou articol, de data aceasta mai atapic tinant cont de subiectul abordat si in raport cu serviciile noastre de transport persoane. Practic, prin „NASA, vizitele pe alte planete și turismul spațial virtual” am dorit sa va invitam intr-o calatorie frumoasa si plina de elemente inedite aferente acestui domeniu.

NASA, vizitele pe alte planete și turismul spațial virtual

Pentru cei care au resurse aparent nelimitate, nici o destinație de pe Pământ nu e inaccesibilă.

Există totuși un tip de turism care este în principiu imposibil sau cel mult incredibil de scump și destinații care până de curând erau mai degrabă atinse prin intermediul romanelor science-fiction. Datorită dezvoltării incredibile a științei în ultimele decenii turismul spațial nu mai este doar un vis îndrăzneț, este posibil ca în cursul vieții noastre să vedem primii oameni plecați în vacanță pe stații spațiale.

Însă, pentru cei care nu se încadrează la categoria putred de bogați (se pare că doar 7 persoane au făcut până acum turism spațial, iar prețul unei astfel de călătorii pare să se fi situat între 20 și 25 milioane de dolari) ca să își poată permite un astfel de sejur, propun câteva călătorii interesante.

Stația Spațială Internațională (SSI) – prima destinație turistică din spațiu

A fost lansată în anul 1998 și a reprezentat un important punct de plecare în cercetarea științifică spațială. Astronauți și oameni de știință europeni, americani, ruși, japonezi și canadieni au desfășurat și desfășoară în continuare diverse experimente și studii legate de domenii variate. Toți cei care au făcut până acum turism spațial au avut ca destinație SSI.

Atât în turul video, cât și în cel 360 pot fi observate laboratoarele fiecărei agenții, ticsite cu aparatură pe toate părțile (după cum spune și Suni Williams, nu există sus sau jos pe Stația Spațială). Și poate fi observat că o ședere pe SSI este destul de incomodă în comparație cu modul în care suntem obișnuiți să ne desfășurăm rutina zilnică.

Spațiul este destul de strâmt, lipsa gravitației dă peste cap orientarea, face mai greu de respectat igiena zilnică (de exemplu, apa nu mai curge, ci plutește dacă îți scapă din recipient), mâncarea e ceva mai greu de mâncat, depărtarea de cei dragi e dificilă (deși astronauții sunt bine antrenați să facă față unor astfel de situații), e mult de muncă și nu poți vedea atât de multe lucruri pe geam ca într-o călătorie cu trenul, de exemplu (deși priveliștea Pământului este spectaculoasă și incomparabilă cu alte peisaje).

Drumul dus-întors nu este nici el ușor, se poate vedea într-unul dintre clipurile din tur cât de mică și înghesuită este capsula Soyuz, cea care transportă astronauții către și dinspre SSI. Exista multiple resurse stiintifice in mediul online dar si documentatii complete, traduceri autorizate ale unor agentii si companii active in acest domeniu.

NASA si turismul spatial virtual reprezinta ceva atractiv si poate într-un viitor apropiat va fi construită o stație spațială turistică unde vor fi depășite toate inconvenientele care există acum, unde șederea va fi distractivă, educativă și ieftină, unde sănătatea va fi protejată și mai bine (persoanele cu anumite probleme de sănătate pot avea de suferit dacă stau prea mult timp în imponderabilitate), iar drumul cu naveta spațială va fi cât de cât plăcut și ușor.

Până atunci proiectul turismului spațial va avea de traversat o perioadă intensă de definire și planificare (există câteva personalități care de ceva timp sprijină deja financiar diverse inițiative).

Luna și Marte – excursii rapide de pe canapea

Luna a fost vizitată de câteva misiuni spațiale, însă tehnologia de la acea vreme (sfârșitul anilor 60/începutul anilor 70) nu era suficient de dezvoltată încât să permită realizarea unui tur virtual complex, cum există pentru Marte.

NASA si turismul spatial virtual

Încetarea temporară a misiunilor cu echipaj uman pe Lună a întârziat genul acesta de cartografiere, însă în viitor agențiile spațiale își doresc să le reia și cu siguranță vor fi posibile și tururi virtuale.

Există totuși un mic tur fly-by de câteva minute realizat de NASA – https://moon.nasa.gov/resources/168/tour-of-the-moon-4k/ și numeroase fotografii și alte resurse care îi pot încânta pe cei pasionați și cu mult timp liber (nu ratați acest set de fotografii date publicității de NASA abia recent – https://boredomtherapy.com/nasa-apollo-photos/).

Le mai recomand celor interesați de astfel de experiențe să studieze Luna și printr-un telescop. Nu poate fi numită călătorie, dar este o experiență valoroasă (vorbesc în cunoștință de cauză J). Este cam singurul corp ceresc care poate fi studiat cu generozitate prin telescoape obișnuite, accesibile financiar.

Un exemplu de oameni pasionati de domeniu a fost reprezentat si in Bucuresti, de echipa celor de la IMONERIA – tineri ingineri din domeniul imobiliar care au prezentat in toamna anului trecut o serie de poze si amenajari ale unor spatii de lucru, de tipul „open space” ca urmare a cerintei clare venita din partea unui client aflat in portofoliul acestei agentii imobiliare.

De asemenea, vizitele la Observatoarele Astronomice pot oferi detalii în plus: aparatura este mai performantă și specialiștii ne stau la dispoziție pentru întrebări. Poate în viitor aparatura va evolua suficient încât să putem studia ușor pe cont propriu corpurile cerești mai apropiate.

Din fericire în cazul lui Marte lucrurile sunt mai avansate. Chiar dacă încă nu au fost trimise misiuni cu echipaj uman, mai multe rovere și instrumente de studiu înzestrate cu tehnologie avansată au întors planeta pe toate părțile (și continuă s-o facă), astfel încât astăzi avem la dispoziție o mulțime impresionantă de date, puse parțial la dispoziție și prin intermediul unui tur virtual – https://accessmars.withgoogle.com/, disponibil în VR, dar și 360 (este mai frumoasă experiența în VR); aruncați un ochi și aici – https://www.360cities.net/image/mars-panorama-curiosity-solar-day-1081.

Dacă vreți să faceți turul în speranța că veți zări vreun extraterestru, nu vă entuziasmați. Planeta este aridă și aparent nu este mare lucru de văzut.

Dacă ești fan science fiction, turismul spatial virtual si turul îți pot oferi imagini pe care să le strecori apoi în imaginație când citești romane pentru a-ți înfățișa mai spectaculos scenele, iar dacă ești un împătimit al științei îți poate oferi ocazia să studiezi diverse aspecte de interes (geologie, meteo, etc). Totodata, poti folosi o serie de echipamente si accesorii electronice de top, pentru a te bucura de o experienta vizuala cat mai placuta. Recomandam in acest sens, ultimele produse si gadgets oferite de cei de la Bazaar Gadgets.

Cel mai interesant va fi însă atunci când mult așteptata misiune Mars One (https://www.mars-one.com/) va reuși să înființeze o colonie pe Marte și să aducă un echipaj care să poată completa cunoașterea planetei.

Alți vecini din Sistemul Solar care merită priviți

Dar de ce să ne oprim doar la Lună și Marte, când sunt accesibile și alte lucruri? E drept, cu cât sunt mai departe, cu atât sunt șanse mai mici să avem acces la tururi complexe la nivelul solului (atmosfera periculoasă sau temperaturile extreme sunt prime obstacole pentru orice instrument de observație care ar putea încerca să studieze o planetă). Câteva recomandări (cu tur virtual sau doar fotografii originale) sunt:

Pentru cei interesați de o istorie a zborului spațial, va invitam sa urmariti:

Aventura spectaculoasă din stratosferă a lui Felix Baumgartner

Momentan ceea ce se poate încadra în sens larg la turismul spațial accesibil este de fapt o sumă de contexte (instrumente personale, Observatoare, tururi video/360/VR, fotografii și alte tipuri de date, contact cu actorii care participă la cercetările spațiale: astronauți, oameni de știință, agenții) posibile datorită dezvoltării tehnologiei și a eforturilor comunităților științifice de a le face accesibile oamenilor obișnuiți, fără pregătire de specialitate. Să profităm de ele J!

 

Write a Reply or Comment