
Castele din Romania mai putin cunoscute
Castele din Romania – poze si particularitati
In România castelele au o insemnatate nemasurabila – discutam astazi despre castele mai putin cunoscute din Romania – „bijuterii” pline de povesti si legende nespuse mai puţin cunoscute publicului.
Asadar, un prim exemplu este reprezentat de castelele Transilvaniei care sunt printre cele mai frumoase si deosebite din Europa, chiar daca multe dintre ele se gasesc în ruine, pentru ca au trecut prin perioada dura si aproape de nesuportat a comunismului.
Dacă sunteti tentati să plecati la drum pentru a gasi locuri încărcate de istorie şi legende necunoscute, va prezentam in cele ce urmeaza castele pe care trebuie sa le vizitati.
In Hunedoara, în partea sud-vestica a Transilvaniei puteti gasi Castelul Corvinilor, denumit şi Castelul Huniazilor, a păstrat şi astăzi in intregime, după şapte secole de existenta, turnurile ancorate în istorie. Castelul este printre cele mai apreciate castele ale Europei, si este vizitat, anual, de peste 70.000 de turişti roamani si straini. Acesta este un exemplu de castel cunoscut si recomandat tuturor turistilor. In cealalta categorie, mai putin cunoscut este castelul Banffy.
Castelul Banffy denumit cel mai mare castel al Transilvaniei, reprezinta una dintre atracţiile baroce minunate ale Transilvaniei şi a tarii noastre. In acest loc se organizeaza şi festivalul de muzică „Electric Castle”.
Un alt punct de atractie ce aduce un plus de originalitate Comarnicului este Castelul Posada, fosta reşedinţa a familiei Bibescu. Acesta a trecut printr-un incendiu care la devastat în anul 1950, castelul nu a mai fost refacut din pacate, si a devenit depozit pentru obiectele care nu se mai folosesc ale Palatului Peleş.
Castelul Pekri Ozd situat în inima Transilvaniei, apartine localitatii Ozd. Palatul a fost refacut de mai multe ori in decursul timpului, si gazduieste, o grădiniţă, o şcoală, o casă de cultură şi un CAP. După Revolutie, castelul a fost retrocedat doamnei Jude Maria, o moştenitoare.
Castelul Purgly dateaza din anul 1889 în localitatea Şofronea, si a fost reşedinţa familiei Purgly. Castelul Purgly este asezat într-un parc, în spatele lui se afla un ştrand cu apă termanală, aici apa are aproximativ 30 de grade. Exista multe traduceri din vremurile acelea care relateaza frumusetea locului.
Castelul Roşu se situiaza în satul Lilieci, comuna Hemeiuşi, judeţul Bacău. În acest parc al castelului au avut loc filmările pentru „Dumbrava Minunată”, care este considerat al doilea parc dendrologic al tarii noastre.
Castelul Thury-Banyai se afla în satul Tamaşfalău din comuna Zabala, judeţul Covasna. A fost facut între anii 1810-1820, si astăzi reprezinta casa de cultură a localităţii.
Castelul Sturdza, cunoscut cu numele de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria, în localitatea Miclăuşeni, la 65 de kilometri de municipiul Iaşi.
Castelul Bay il gasiti în satul Treznea din judeţul Sălaj, a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea. Din nefericire, castelul de la an la an se degradeaza pentru ca nu este intretinut.
Castelul Jidvei este asezat în localitatea Cetatea de Baltă, din judeţul Alba. Castelul a fost păstrat în bune condiţii din fericire, acesta aparţine patronului de la Jidvei şi se poate vizita de doritorii care vor să deguste vinul zonei.
Castelul Cantacuzino se află în staţiunea montană Buşteni, fiind construit în 1911 la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României. In parcul exterior este o priveliste de vis, este indicat sa puteti vedea un eveniment sau petreceri corporate organizate acolo, din punctul nostru de vedere este un loc ideal pentru o nunta de vis, exista spatiu si conditii pentru orice band nunta dar si pentru organizatori profesionisti in acest sens.
Castelul Kendeffy se gaseste în localitatea Sântămăria Orlea, judeţul Hunedoara. A fost resedinta familiei Kendeffy în anul 1782, o familie de nobili foarte instariti in acele vremuri, care aveau nevoie de o reşedinţă în Ţara Haţegului. Castelul a fost naţionalizat în anul 1946 de catre comunişti, iar in anul 1982 castelul a fostdat in grija administraţiei judeţene Hunedoara şi a fost transformat în hotel.
Palatul Ghika se situiaza în oraşul Comăneşti al judeţului Bacău. Fosta reşedinţă de vară a familiei Ghika – Comăneşti a fost construita în anul 1890 şi se mandreste cu semnătura arhitectului Albert Galleron acesta a proiectat si Ateneul Român.
Castelul Ţepeş, o adevărată bijuterie arhitectonică, se afla în Bucureşti, si este situat chiar in Parcul Carol.
Castelul Salbek se afla în satul Petriş, din comuna care are acelaşi nume, judeţul Arad. Ansamblul Castelului Salbek apare in datele comunei din perioada 1800-1850, în ultima perioadă a fost sanatoriu pentru tratarea afecţiunilor pneumoftiziologice, si în anul 2009 acesata a fost retrocedat. Este o locatie des folosita de cadrele didactice pentru excursii scolare, excursii in general, chair si pentru turism de afaceri.
În Ciucea, deasupra văii Crişului in judetul Cluj, se afla castelul Goga. Aici au avut loc multe scenarii cu multe poveşti care au stârnit destul de multe scandaluri în epocă. Tot aici se gaseste si mormântul poetului.
Castelul Pogány din Păclişa, judeţul Hunedoara, se inalta la aproximativ 15 kilometri de Parcul Naţional Retezat la 6 kilometri de localitatea Haţeg. Castelul, ridicat la începutul secolului al XIX-lea, este asezat pe două niveluri şi detine 22 de camere. Castelul este împrejmuit de un parc, si străbătut de un pârâu, si alei pentru plimbări.
Castelul Iulia Hasdeu din Campina este de dimensiuni mici nu are o istorie bogata, este insa unic prin arhitectura specifica castelelor medievale. Are o istoriara a familiei Hasedeu si povesti cu iz paranormal care s-au petrecut aici de a lungul timpului, este considerat cel mai bantuit loc din tara noastra.
Calatorii si excursii placute!