
Transport Excursii Iasi
Pelerinaj Sfanta Parascheva
Municipiul Iasi este cel mai frumos oras al Moldovei si tocmai de aceea atunci cand discutam depre obiective turistice Iasi suntem constienti ca acesta sigur se regaseste printre cele mai frumoase din tara noastra.
Suntem bogati in multe feluri iar aceasta discutie poate fi dezbatuta pentru mult timp, cert este ca Romania se mandreste cu multiple obiective turistice in zona Moldovei si nu numai. In continuare incercam sa prezentam cateva din cele mai reprezentative atractii turistice din aceasta zona a tarii noastre.
Atractii turistice Iasi
In Iasi o sa gasesti printre multe altele cea mai frumoasa si impozanta cladire din tara noastra si anume:
- Palatul Culturii, reabilitat, este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc.
- Universitatea Alexandru Ioan Cuza – un monument de arhitectura adevarat.
- Una dintre cele mai vechi gradini botanice din Romania, cu un parc imens de trandafiri si nu numai.
- Teatrul Vasile Alecsandri – cel mai vechi si mai impunator teatru national din Romania
- Iasi – Orasul lui Eminescu – cu celebrul sau tei din Parcul Copou – si desigur a lui Ion Creanga – a carui bojdeuca se poate vizita, fiind primul muzeu literar al Romaniei.
In general toate cladirile importante ale centrului istoric au fost refacute, la fel ca si parcurile, deci o sa ai pe unde sa te plimbi si sa te relaxezi.
- Palatul Culturii Iasi
Reprezinta o adevarata perla a orasului Iasi – este o cladire impresionanata, , impunatoare, fermecatoare. Este, una dintre cele mai frumoase cladiri de pe teritoriul tarii noastre.
Construita intre anii 1906 si 1925, in zona Curtii Domnesti si in locul fostului Palat Domnesc, Palatul Culturii a fost inaugurat de catre Regele Ferdinand in anul 1926. Palatul detine 300 de incaperi si are o suprafata de 36.000 de metri patrati.
A fost utilizat ca Palat Administrativ si de Justitie, destinatia sa culturala i-a fost atribuita in anul 1955 si este vizitat de tot cei care sunt interesati de excursii si pelerinaje in Iasi.
Gazduieste patru muzee mici si se poate vizita, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 17.00 (ultima intrare la 16.30) taxa este de 40 de lei interiorul plus 16 lei de persoana, daca vrei sa urci si in Turnul cu Ceas. In afara de cele 4 muzee – Muzeul Stiintei si Tehnicii, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul Etnografic al Moldovei , cele mai impunatoare spatii de vizitat sunt holul de la intrare, si Sala Gotica, Sala Voievozilor si Sala Henri Coanda.
Si ceasul din turn, unde se merge in grupuri de maximum 7 persoane, la interval de o ora, intre orele 10.45 si 15. In turn se merge cu un ghid, care iti va explica istoria interesanta a ceasului – al carui mecanism cu 8 clopote, la fiecare ora canta, Hora Unirii.
Palatul Culturii si noaptea se pote vedea– ca si intreg centrul, cu toate cladirile importante luminate, asa ca e de retinut ca puteti zaboviti prin zona si dupa ce vine intunericul.
Va recomandam, si Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, cea mai veche biserica a orasului, ridicata de Stefan cel Mare si manastirea Trei Ierarhi, un alt monument cu arhitectura, reabilitata.
-
Catedrala Mitropolitana Iasi
Catedrala Mitropolitana, o cladire superba care gazduieste moastele Sfintei Parascheva facatoare de minuni.
Drumurile sunt destul de lungi, dar in stare buna.
Drumurile spre Iasi, din sud, sunt bune – atat cel dinspre sud, Bacau – Roman cat si cel din Tecuci- Vaslui.
Dinspre Ardeal se pot traversa Carpatii prin Pasul Oituz, drumul fiind foarte bun.
Ar fi indicat sa incepi sa vizitezi Iasiul dinspre partea de nord, de la Gradina Botanica. Daca sunteti un grup organizat, descoperiti si oferta companiilor locale de transport persoane.
Printre multe alte specii de flori, aici vei putea vedea cea mai mare gradina de trandafiri pe care ai putea sa o vezi, zeci de mii de fire, din 600 de soiuri de trandafiri, care se intind pe o suprafata de 1,7 hectare.
Mergi prin Parcul Expozitiei, in apropierea Stadionului Emil Alexandrescu si apoi pe Bulevardul Carol I, la Parcul Copou. Acest parc reprezinta cel mai vechi si cel mai stiut parc al iesenilor, deoarece Mihai Eminescu petrecea foarte mult timp in acest parc, sub faimosul tei ce strajuia Copoul si care acum a ajuns la varsta de 550 de ani.
-
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi
Din Bulevardul Carol I, puteti merge pe jos si veti ajunge in Piata Universitatii din Iasi, la Universitatatea Alexandru Ioan Cuza. Universitatea a luat fiinta in toamna anului 1860, fiind prezent si domnitorul Cuza, de aici si numele. Actuala cladire principala a universitatii sau Palatul Universitatii, care se remarca imediat, a fost cladita intre anii 1893 si 1897, si inaugurata de catre Regele Carol I si Regina Elisabeta.
Periodic, cu ocazia diferitelor conferinte si intalniri de afaceri, exista un interes enorm pentru a vizita pur si simplu ca turist acest obiectiv. In acest sens, am avut ocazia sa-i descoperim acolo pe cei de la Casete Directie dar si echipa Imoneria.
Viziteaza si interiorul si vei pasi imediat in Sala Pasilor Pierduti, holul principal al cladirii, impresioneaza cu picturi ale lui Sabin Balasa. Impresionanta este si aula principala a universitatii, “Mihai Eminescu”, si Sala Rectorilor, unde pot fi vizitate portretele tuturor rectorilor Universitatii.
Iti poti continua vizita in Iasi spre Bojdeuca lui Ion Creanga unde marele scriitor a locuit intre anii 1872 si 1889 si unde a scris, Amintiri din Copilarie.
Reprezinta prima casa memoriala din tara noastra, in care un timp a locuit, alaturi de Ion Creanga, si Mihai Eminescu.
Te poti opri in drum pentru a manca La Conac – un restaurant al carui interior este fabulos, un vechi conac refacut si aranjat cu gust de doi tineri intreprinzatori. Mancarea de aici este foarte si nu foarte scumpa.
Bulevardul Carol I o zona pietonala din dreptul Parcului Teatrului National. Poti traversa parcul si vizita cladirea Teatrului Vasile Alecsandri si Opera din Iasi.
Tot in zona pietonala, vizavi de parc, vei zari Catedrala Metropolitana din Iasi, un obiectiv turistic insemnat, si nu doar datorita faptului ca detine moastele Cuvioasei Sfinte Parascheva. Tot aici gasiti sediul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, si Biserica Sfantul Gheorghe – fosta mitropolie.
Vizavi se afla frumoasa cladire a Primariei Municipiului. Poti vizita Palatul Culturii, dar trebuie sa admiri si Manastirea Sfintii Trei Ierarhi – o valoare arhitectonica, construita de voievodul Vasile Lupu, intre anii 1637 -1639.
In zona Palatului Culturii pe partea stanga vei vedea, Casa Dosoftei – un monument istoric, vechi de sute de ani care gazduieste azi Sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romane.
Numele ii poarta de la Mitropolitul carturar Dosoftei, care a infiintat aici prima tiparnita din Moldova (prin 1680). In spatele Palatului Culturii mai gasesti o surpriza: Gradina Publica Palas.
Zona Palas este marcata de mall-ul cu acelasi nume, se zice cel mai frumos din tara, care are inclus si un parc amenajat pe deal unde se afla Palatul Culturii – puteti sa va relaxati in aceasta locatie, sa petreceti timp alaturi de familie sau prieteni, sa descoperiti idei inedite de cadouri si multe altele. Un parc public, in care poti sta la orice ora si oriunde, locul denumit un fel de inima a orasului.
Va dorim o vara frumoasa si multe excursii atat in Moldova cat si in celelalte regiuni istorice ale tarii noastre.