
Drumetie la Slanic Prahova
Obiective turistice Slanic Prahova
Statiunea Slanic Prahova se face remarcata in principal datorita salinei, aceasta fiind principalul obiectiv turistic al statiunii. Cand spui excursie Slanic Prahova, cu siguranta te gandesti la aer curat, peisaje extraordinare si pe scurt, natura la ea acasa.
Daca nu ai ajuns in zona cel putin o data, sau daca ai fost aici cu multi ani in urma, intr-o excursie cu scoala trebuie sa revii neaparat. Statiunea Slanic Prahova are si alte obiective de aratat: poti vizita zona Slanicului sau o plimbare la Baile Baciului, Baia Verde si Baia Rosie.
Salina sau Mina Unirea
Muntele de Sare pe care-l gasim in statiunea Slanic Prahova are caracteristica de a fi unic in lume si timp de 300 de ani a fost un centru de exploatare important al sarii. Vechea mina de sare (Unirea) a primit o alta destinatie aceasta fiind sanatoriu, pentru ca detinea factorii naturali pentru tratament.
Situata la o adancime de 210 de metri in pamant, in interiorul minei de sare, este un microclimat cu aer sarat, foarte indicat pentru vindecarea bolilor pentru plamani.
In 1689 au inceput exploatarile in salina, iar in zilele noastre gasim 15 camere sub forma de trapez, la baza avand 32 de metri si o inaltime de 45 de metri.
Toata suprafata minei este de 78.000 de metri patrati, iar ce s-a excavat ca volum atinge aproape 3 milioane metri cubi de sare.
Langa pilonul care sustine mina se afla statuile lui Mihai Eminescu, Decebal si Traian aceste fiind scupltate din sare, dar si basoreliefurile lui Mihai Viteazul.
Muntele de Sare a fost declarat monument al naturii, si are o suprafata de doua hectare. In interiorul acestuia se afla Grota Miresei. Salina o putem vizitata in fiecare zi incepand de marti pana duminica, intre orele 09:00 si 15:00 cand are loc ultima coborare.
Muzeul de Sare
Muzeul este situat in Casa Camarasiei din Statiunea Slanic Prahova, aceasta fiind o cladire monument istoric, care a fost ridicata la inceputul secolului XVIII.
In urma cu multi ani avea destinatia de resedinta functionarului care colecta taxele pentru sare, de la curtea domneasca.
Casa a fost refacuta de curand, iar muzeul a fost redeschis din anul 2003. Aici gasim expuse documente care arata istoria preluarii salinei de la Slanic, unelte dar si utilaje vechi care se foloseau pentru extragerea sarii, cristale de sare, flora si fauna acestei zone.
Casa Camarasiei a primit si ea distinctia de monument istoric.
Manastirea Crasna
La 15 km distanta de Slanic se afla Crasna, o localitate mica unde a fost construita manastirea care poarta acelasi nume. Manastirea a fost construita in padure, langa paraul Crasna, la poalele muntelui Ursoaia.
Pentru a ajunge la aceasta este nevoie de cateva recomandari:
- timp liber pentru a te bucura de natura
- echipament adecvat pentru a urca pe munte
- bucurie si stare de bine ca ajungi intr-un asemenea lacas.
Cand discutam despre echipament adecvat este bine sa luati in calcul ca puteti ajunge si cu autoturismul personal insa si cu autovehicule de transport persoane, autocare sau midi-autocare pentru transport excursii care va vor lasa la baza muntelui.
De asemenea, va recomandam sa aveti si echipament sportiv adecavt sau macar acele accesorii sportive care sunt utile pentru orice drumetie montana, o recomandare in acest sens este oferta celor de la Coola Saker.
In locul manastirii fusese in trecut un schit de calugari si era aici o biserica de lemn (asa cum se gaseste in prima atestare documentara, din 1745). Biserica avea hramul „Sfintilor Imparati Constantin si Elena” si in apropiere erau cateva chilii.
Drumul spre schitul Crasna duce in satele Grosani, Schiulesti si Valea Crasnei. inapoi de aici, va puteti intoarce si pe drumul forestier care merge la Maneciu Ungureni.
Mai putem ajunge la manastire pe drumul Ploiesti – Valenii de Munte, iar de aici pe jos, pe poteci de munte, pana ajugeti la schit. E posibil sa fie un drum putin mai lung, insa este un drum foarte placut, deloc anevoios, iar peisajele sunt desprinse din povesti.
Slanic Prahova si lacurile statiunii
Muntele de Sare cu care se mandreste statiunea Slanic Prahova – datorita lui gasim aici patru lacuri care au o concentratie foarte mare de sare.
Mai exact : Lacul Verde, Baia Rosie, Baia Baciului si Baia Porcilor, acestea fiind renumite pentru efectele terapeutice, pentru namolul sapropelic si apele sarate.
Piatra Verde
Piatra Verde este un tuf zeolitifer care are un mare conținut de clinoptilolit, asezat în Slănic Prahova. Acesta este denumit și Muntele Verde, si a rezultat prin consolidarea în timp a cenușei vulcanice geologic asezata în mai multe straturi cu suprafețe plane dezvoltate perfect.
Trasee turistice Slanic Prahova
Dealurile statiunii Slanic Prahova pot fi traversate de catre cei dornici de plimbare si relaxare. Daca mergeti pe langa izvoarele care au ape sulfatate, cloro-sodice si calcice, acestea va vor indrepta pasii catre Fantana rece-Sub Cetate, Fantana lui Dusman si Fantana Gogon.
Tot in zona sunt si cateva trasee care sunt marcate prin Muntii Grohotis.
Recomandari pentru cei interesati:
- Slanic Prahova – Varful Gorganul Mic – Varful Mare Bechet – varful Poiana Lunga – Saua Cordun – Valea Crasnei – Schiulesti – Slanic
- Slanic Prahova – Stefesti – Valea Varbilaului – Paraul Bradului – Saua Cordun – Varful Trifoiu – Valea Crasnei – Schiulesti – Slanic
- Slanic Prahova – Varful Radila Mare – Varful Ulita – Varful Grohotis – Varful Bobu Mare – Varful Bobu Mic – Stana din Babes – Cheia
Aceste trasee pot fi realizate in 3 – 5 ore, depinde si de forma fizica pe care o are fiecare.
Facem o noua recomandare in postarea de astazi, descoperiti oferta de echitatie venita din partea celor de la Husar Slanic Prahova.
Cum ajungem in Slanic Prahova
Statiunea Slanic Prahova este foarte in apropierea localitatii Ploiesti, 45 km distanta si 100 de km de Bucuresti.
Daca mergeti cu masina, traseul pe care trebuie sa-l urmezi este Bucuresti – Ploiesti – Slanic.
Alegeti DN1 pana la Ploiesti, iar de aici ai doua otiuni: pe Valea Teleajenului, strabatand dealul Bughea, sau pe Valea Varbilaului din localitatea Plopeni.
Aceste recomandari sunt regasite si in campaniile celor care activeaza in sectorul „off-road” – campanii si drumetii montane; periodic, asemenea evenimente sunt organizate si promovate de cei de la Casete Directie Romania.
Posibilitati de cazare
Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova, va o ofera posibilitatea sa va cazati la cateva pensiuni, una dintre ele este pensiunea Portas Slanic, este situata intr-o zona mirifica, la circa 15 minute cu masina de salina, la doua minute de Baia Baciului si de asemenea foarte aproape si de Baia Rosie.
Alte unitati de cazare pot fi regasite accesand oferta celor de la TuristInfo.
O vara frumoasa tuturor!