Excursie Slanic Prahova

iunie 07 2019
transport excursie slanic prahova

Drumetie la Slanic Prahova

Obiective turistice Slanic Prahova

Statiunea Slanic Prahova se  face remarcata in principal datorita  salinei, aceasta fiind  principalul  obiectiv turistic al statiunii. Cand spui excursie Slanic Prahova, cu siguranta te gandesti la aer curat, peisaje extraordinare si pe scurt, natura la ea acasa.

Daca  nu  ai ajuns in zona cel putin o data, sau  daca ai fost aici cu multi ani in urma, intr-o excursie cu scoala trebuie sa revii neaparat. Statiunea Slanic Prahova  are si alte obiective  de aratat: poti vizita  zona Slanicului sau o plimbare la Baile Baciului, Baia Verde si Baia Rosie.

Salina sau  Mina Unirea

Muntele de Sare pe care-l gasim in statiunea Slanic Prahova are caracteristica de a fi unic in lume si timp de 300 de ani a fost un centru de exploatare important al sarii. Vechea mina de sare (Unirea) a primit o alta destinatie aceasta fiind sanatoriu, pentru ca detinea factorii naturali pentru tratament.

Situata la o adancime de 210 de metri in pamant, in  interiorul minei de sare, este  un microclimat cu aer sarat, foarte indicat pentru vindecarea bolilor pentru plamani.salina slanic prahova salrom

In 1689 au inceput exploatarile in salina, iar in zilele noastre gasim 15 camere sub forma de trapez, la  baza avand 32 de metri si o inaltime de 45 de metri.

Toata suprafata  minei este de 78.000 de metri patrati, iar  ce s-a excavat ca volum  atinge aproape 3 milioane metri cubi de sare.

Langa pilonul care sustine mina se afla statuile lui Mihai Eminescu, Decebal si Traian aceste fiind scupltate din sare, dar si basoreliefurile lui Mihai Viteazul.
Muntele de Sare a fost declarat  monument al naturii, si are  o suprafata de doua hectare. In interiorul acestuia se afla  Grota Miresei. Salina o putem vizitata in fiecare zi incepand de  marti pana duminica, intre orele 09:00 si 15:00 cand are loc ultima coborare.

Muzeul de Sare

Muzeul este situat in Casa Camarasiei din Statiunea Slanic Prahova, aceasta fiind o cladire monument istoric, care a fost ridicata la inceputul secolului XVIII.

In urma  cu multi ani avea destinatia de  resedinta functionarului care colecta taxele pentru sare, de la curtea domneasca.

Casa a fost refacuta de curand, iar muzeul a fost redeschis din anul 2003. Aici gasim expuse documente care arata istoria preluarii salinei de la Slanic, unelte dar si utilaje vechi care se foloseau pentru extragerea sarii, cristale de sare, flora si fauna acestei zone.

Casa Camarasiei a primit si ea distinctia de  monument istoric.obiective turistice slanic prahova

Manastirea Crasna

La 15 km distanta de Slanic  se afla Crasna, o localitate mica  unde a fost construita manastirea care poarta acelasi nume. Manastirea  a fost construita in padure, langa paraul Crasna, la poalele muntelui Ursoaia.

Pentru a ajunge la aceasta este nevoie de cateva recomandari:

  • timp liber pentru a te bucura de natura
  • echipament adecvat pentru a urca pe munte
  • bucurie si stare de bine ca ajungi intr-un asemenea lacas.

Cand discutam despre echipament adecvat este bine sa luati in calcul ca puteti ajunge si cu autoturismul personal insa si cu autovehicule de transport persoane, autocare sau midi-autocare pentru transport excursii care va vor lasa la baza muntelui.

De asemenea, va recomandam sa aveti si echipament sportiv adecavt sau macar acele accesorii sportive care sunt utile pentru orice drumetie montana, o recomandare in acest sens este oferta celor de la Coola Saker.

In  locul manastirii fusese in trecut un schit de calugari si era aici o biserica de lemn (asa cum se gaseste in  prima atestare documentara, din 1745). Biserica avea hramul „Sfintilor Imparati Constantin si Elena” si in apropiere erau cateva chilii.

Drumul spre schitul Crasna duce in  satele Grosani, Schiulesti si Valea Crasnei. inapoi de aici, va puteti intoarce si  pe drumul forestier care merge la Maneciu Ungureni.

Mai putem ajunge la manastire pe drumul Ploiesti – Valenii de Munte, iar de aici pe jos, pe poteci de munte, pana ajugeti la schit. E posibil sa fie  un drum putin mai lung, insa este un drum foarte placut, deloc anevoios, iar peisajele sunt desprinse din povesti.

 Slanic Prahova si lacurile statiunii

Muntele de Sare cu care se mandreste statiunea Slanic Prahova – datorita lui gasim aici patru lacuri care au o concentratie  foarte mare de sare.

Mai exact : Lacul Verde, Baia Rosie, Baia Baciului si Baia Porcilor,  acestea fiind renumite pentru efectele terapeutice, pentru namolul sapropelic si apele sarate.

Piatra Verde

Piatra Verde este un tuf zeolitifer care are  un mare conținut de clinoptilolit, asezat  în Slănic Prahova.  Acesta este denumit și Muntele Verde, si a rezultat prin consolidarea  în  timp a cenușei vulcanice geologic asezata  în  mai multe straturi cu suprafețe plane  dezvoltate perfect.excursie slanic prahova

Trasee turistice Slanic Prahova

Dealurile  statiunii Slanic Prahova pot fi traversate de catre cei dornici de plimbare si relaxare. Daca mergeti  pe langa izvoarele care au ape sulfatate, cloro-sodice si calcice, acestea va vor indrepta pasii catre Fantana rece-Sub Cetate, Fantana lui Dusman si Fantana Gogon.

Tot in zona sunt si cateva trasee care sunt marcate prin Muntii Grohotis.

Recomandari pentru cei interesati:

  1. Slanic Prahova – Varful Gorganul Mic – Varful Mare Bechet – varful Poiana Lunga – Saua Cordun – Valea Crasnei – Schiulesti – Slanic
  2. Slanic Prahova – Stefesti – Valea Varbilaului – Paraul Bradului – Saua Cordun – Varful Trifoiu – Valea Crasnei – Schiulesti – Slanic
  3. Slanic Prahova – Varful Radila Mare – Varful Ulita – Varful Grohotis – Varful Bobu Mare – Varful Bobu Mic – Stana din Babes – Cheia

Aceste trasee pot fi realizate  in 3 – 5 ore, depinde si  de forma  fizica pe care o are fiecare.

Facem o noua recomandare in postarea de astazi, descoperiti oferta de echitatie venita din partea celor de la Husar Slanic Prahova.

Cum ajungem in Slanic Prahova

Statiunea Slanic Prahova este foarte in apropierea localitatii Ploiesti, 45 km distanta si 100 de km de Bucuresti.

Daca mergeti cu masina, traseul  pe care trebuie sa-l urmezi  este Bucuresti – Ploiesti – Slanic.

Alegeti DN1 pana la Ploiesti, iar de aici ai doua otiuni: pe Valea Teleajenului, strabatand  dealul Bughea, sau pe Valea Varbilaului din localitatea Plopeni.

Aceste recomandari sunt regasite si in campaniile celor care activeaza in sectorul „off-road” – campanii si drumetii montane; periodic, asemenea evenimente sunt organizate si promovate de cei de la Casete Directie Romania.

Posibilitati de cazare

Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova, va o ofera posibilitatea sa va cazati la cateva pensiuni, una dintre ele este pensiunea Portas Slanic, este situata intr-o zona mirifica, la circa 15 minute cu masina de salina, la doua minute de Baia Baciului si de asemenea foarte aproape si de Baia Rosie.

Alte unitati de cazare pot fi regasite accesand oferta celor de la TuristInfo.

O vara frumoasa tuturor!

Write a Reply or Comment